24 maart 2024

KWB beweegt

KWB beweegt in Grembergen op 21 maart 2024

 

Op de allereerste lentedag lazen we op ons Bond Zonder Naam-kalendertje “LENTEMODE: GOEDGEMUTST”. Nochtans zónder muts maar zéker welgezind kwamen zes stappers samen op het kerkplein van Grembergen. Een schuchter zonnetje verstopte zich iets te graag, de wolken speelden hoger-lager en de wind hield zich redelijk gedeisd. De temperatuur kwam daardoor niet boven de dertien graden. Haast ideaal wandelweer dus.

Luc Rogiers gidste ons perfect over acht mooie kilometers door een vrij onbekend deel van Grembergen. Een morzel grondgebied van Zele Huivelde en ook van Hamme Zogge verkenden we heel eventjes. Doorheen een groots landschap met vooral frisgroene weiden en op goed begaanbare wegen, veelal omzoomd door geknotte en ongeknotte wilgen, genoten alle wandelaars met volle teugen. Opvallend: hier heerst de stilte nog echt. Een fiere reiger of een lome buizerd – dank, Gaston, om je natuurkennis met ons te delen - hielden ons af en toe gezelschap. Enkel het luide gekras van sommige eksters en het ritmische, wellicht vervelende, gepiep van het schoeisel van een van de wandelaars - “we zoeken een oplossing”- ‘verstoorden’ de rust.

Naast de natuurpracht en de vredige stilte onthouden we van deze knappe tocht één en ander. Het kerkhof van Grembergen is toch wel zéér groot. Een huis in de Bakkerstraat pronkt op de zijgevels met prachtige street art (zie vorige wandeling). Door de oude schrijfwijze (maar allicht niet enkel daardoor) mogen we aannemen dat het Vogelaerstraatje al héél lang bestaat. De Groeneweg heet voortaan en dankzij onze gouden olympiër Greg Van Avermaet de Goudenweg. En in het gezellige volkscafé ‘De Verloren Zoon’ zit Jurgen Mettepenningen (dat is onder andere de manager van de wielerploeg Pauwels Sauzen Bingoal) al eens vóór de toog terwijl Karine Van Limbergen (afkomstig uit Appels) daar meestal áchter de tapkast te vinden is.

Luc, een dikke merci om ons de weg te wijzen! We zijn zeer benieuwd naar een volgende wandellus in het ‘onbekende’ Grembergen. En dat we dan op jou mogen rekenen weten we zeker.

Marc De Clercq 


Een zilveren kapelletje in de Goudenweg.


Ongeknotte wilgen (links).


Heel merkwaardige zwart-witte schaapjes.


Poseren bij de hertjes.


Met de gps lossen we dat hier wel op.


Stappen we nu op de Zeelse of
de Zogse  of de Grembergse Gauwdam?
Of is het de Gaendijk?


Mooi geknotte wilgen (links).


Heel knappe street art in de Bakkerstraat.