11 maart 2024

KWB Beweegt


KWB APPELS OP DE KUNSTIGE TOER OP 7 maart 2024

 

Ook al telde februari 2024 negenentwintig dagen toch maakten storm Louis en het maandelijkse buurtrestaurant dat we pas op donderdag 7 maart op pad konden. De zon scheen wel fel doch een scherpe noordoostenwind zorgde voor een frisse gevoelstemperatuur. Maar het sympathiek ogende varken van kunstenaar Staf Vinck, wat verstopt tussen de kermiskramen aan de kerk van Sint-Gillis, verwelkomde ons dertien(!)koppig groepje – waarvan ook enkele OKRA’ers: tof! - warmhartig. De nodige artistieke stemming was er dus haast onmiddellijk. Immers, medewandelaar Rita Peleman had een heel kunstzinnig wandelparcours samengesteld. Street art zou de rode draad van onze tocht door Sint-Gillis en Dendermonde worden.

Street art kan je gemakshalve muurschilderingen oftewel murals in… ‘modern Nederlands’ noemen. Daarvan zijn er heel wat sinds ViewMasters, een kunstproject dat onze stad in 2018 op dat vlak op de kaart zette. En het mag gezegd: er zijn meestal mooie, hele mooie en verbluffend mooie werken bij. Namen als Smok, Kitsune Jolene of Kymo One klinken wellicht niet zo bekend als Picasso, Rubens of Van Eyck, maar het werk van de eerstgenoemden is ronduit indrukwekkend. Maar evengoed haast nietig en intiem zoals de vele geschilderde werkmannetjes, niet groter dan tuinkaboutertjes, die her en der en dikwijls onopvallend in het stadscentrum te zien zijn. Of humoristisch zoals de veertig bewerkte nutskasten rond het thema varken of veirken zoals ze in Sint-Gillis zeggen; het varken is het belangrijkste symbool op het gemeentelijke wapenschild. Je hoeft er niet voor naar een of ander museum te gaan dat dikwijls - ook letterlijk – zeer hoogdrempelig is. Neen, je kan alles zomaar op of om de hoek, op een elektriciteitskast, op een garagepoort, kortom op straat én gratis, ervaren. Misschien erger je eraan, maar veelal zijn de creaties zeer verrassend en zorgen ze voor verbazing en bewondering. Dat bleek ook heel duidelijk toen er over enkele werken wat uitleg werd gegeven.

De traditionele drank- en sanitaire halte paste perfect in het creatieve plaatje: het biertje, de koffie en het snoepvarkentje (of was het een varkenssnoepje?) in Bar Belgica smaakten voortreffelijk.  

We vermoeden sterk dat de stappenteller van onze begeleidster in mijlen was ingesteld. Want de geplande acht kilometer van deze unieke stadswandeling werden er meer dan twaalf! Maar geen enkele deelnemer die hierover klaagde of enig misbaar maakte. Integendeel, het hartelijke applaus voor Rita was zeker oprecht gemeend. Nogmaals onze dank, Rita!

Marc De Clercq


Het sympathieke veirken van St Gillis. Zijn er andere?


Toch wel fascinerend, die mannetjes.

Ook de OKRA'ers zijn onder de indruk.

't Zijn zotten die weirken ...


SMOK (Bart Boudewijns uit Antwerpen) in 
de Boonwijkstraat: indrukwekkend mooi.


Het achterkwartier lust Frank wel.
Rechts staan peper en zout reeds klaar.


Stilleven: veirken in 't bad.
                             

Valt Theo voor het leuke snoetje of vindt
 hij pata negra gewoon lekker?



Het zien van bomen wekt blijkbaar een
onweerstaanbare drang op.


Wordt het een GAS- of een PLASboete?


Voor alle duidelijkheid: het was maar voor de foto, niet in 't echt.


Luc peinst er het zijne van.


Ondanks de vele kilometers is Jef nog
steeds sterk onder de indruk.


Kitsune Jolien (Jolien De Waele -
 familie van? - uit Dendermonde)
 in de Van Langenhovestraat: prachtig.


Kymo One in de Beekakkerstraat, knap en speciaal.