21 april 2024

KWB beweegt

 KWB beweegt in HERDERSEM EN WIEZE op 18 april 2024

Geen regen (oef!), een graad of tien, een frisse noorderwind, bewolkt en heel wat zon, dat waren de weeringrediënten op donderdag 18 april 2024. Zeven kwieke stappers daagden op aan de voetbalterreinen van SK Herdersem in de Koekeroel, een straat met een toch wel bijzonder welluidende naam. Een deugddoende wandeling van een goede acht kilometer stond ons te wachten.

Gids Johan - alweer bedankt! - loodste ons doorheen de velden van Herdersem en Wieze. Dat was niet altijd evident. Soms waren de veldwegen gewoon verdwenen onder het frisgroene gras. De overvloedige regen van de voorbije dagen had ook voor ferme plassen en redelijk wat kleverige en makkelijk glijdende modder gezorgd. Goed uitkijken waar je liep, was dus geen overbodige waarschuwing.

De grote kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het H.- Hart op den Boskant was een eerste blikvanger: knap gerestaureerd en prima onderhouden op initiatief van het plaatselijke kapelcomité. Dat zagen we overduidelijk zowel buiten als binnen deze gezellige en mooie mini-kerk én konden we lezen op het infobord. Een kleiner gebedshuis, een eind verder in Wieze, was er veel slechter aan toe. ‘Onze’ Geert De Boeck zou hier zeker goed zijn gang kunnen gaan. We waanden ons ook even in Parijs-Roubaix, evenwel zonder tweewieler, toen we een vrij lang en recht stuk kasseiweg behoedzaam stappend moesten ‘overmeesteren’; het kon wel eens een authentieke Romeinse heirbaan geweest zijn.

‘Den Dikken Eik’ bleek die dag de enige geopende herberg in Wieze City te zijn. De OKRA’ers van Sint-Gillis wisten dat kennelijk ook zodat er in het café haast geen enkele zitplaats meer overbleef. Maar op het terras aan de straatkant konden we ons drankje toch nog redelijk aangenaam degusteren. Het werd er inderdaad wat frisjes. Dus allen zetten zich gauw en graag in beweging voor het laatste en fraaie trajectgedeelte naar Herdersem.

Voor wie het ook eens wil proberen. Het vertrek- en eindpunt is het terrein van SK Herdersem. Via de knooppunten 92, 91, 90, 85, 86, 87, 93 en 96 kom je terug uit nabij het voetbalplein.

Marc De Clercq

De fraaie kapel van O.L.V. van het  H. Hart op den Boskant.




De mooie voorzijde van de kapel van O.L.V. van het H.Hart
op den Boskant, een terecht beschermd monument.



In het frisgroene gras is het zoeken naar een begaanbare veldweg.


Voorzichtig wandelen op een Romeinse heirbaan. Zou wel eens kunnen!







Binnen stampvol, dan maar een fris terrasje doen.